Csokimázas fánk2013.02.14. 21:17, Anna
Szerintem kérjétek szülő segítségét, fánkot sütni nem egyszerű (legalábbis szerintem). Nekem most ebben nem volt benne a kezem, valószínűleg azért lett ilyen finom. A farsang elmúlt, de fánkot mindig lehet enni! Sok sikert hozzá :)
Hozzávalók (kb. 28-30 darabhoz):
-
1/2 kg liszt
-
2 dkg élesztő
-
5 dkg porcukor
-
4 dkg vaj
-
2 tojássárgája
-
1 pohárka rum
-
késhegynyi só
-
1/2 liter tej
-
1 liter olaj
-
1 kg zsír a sütéshez.
1. Lisztet langyosítsuk meg, a helység, ahol dolgozunk, legyen egyenletesen meleg (ne legyen huzat!).
2. 3dl tejjel, élesztővel, kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben feloldottuk a sót, hogy lágy tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagságúra szétnyomjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. fél órán át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos. (Ekkor lehet kilyukasztani még a közepét is, hogy igazán donut formája legyen.)
3. Középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próba fánkdarabbal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy legyen helye növekedni. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki a fánkokat, és még forrón hintsük meg vaniliás cukorral. Melegen tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, újrakelesztve kiszaggatjuk és utoljára sütjük.
Csokis máz: 18 dkg porcukrot, két kanál Holland kakaóport, 2 kanál vizet és 5 dkg vajat hólyagosodásig főzni (közben folyamatosan keverni!) Fánkot frissen belemártani ( + ha megszáradt lehet még egyszer)
Jó étvágyat!
Szalagos fánk recept forrás: Horváth Ilona szakácskönyv
Napi lookbook2013.02.07. 21:35, Anna
Bebe Zeva, 19 éves Las vegasi lány. Hihetetlen, mennyire jó összeállításai vannak! Mindegyikben van valami textúra, valami minta, valami különlegesség, ami megragadja a figyelmünket, és olyan friss minden szettje. Imádnivaló!
Renée Sturme egy 21 éves lány Amsterdamból. Szettjeit általában a letisztultság, az elegáns hétköznapiság és a fekete szín jellemzi. Ezen kívül kedveli a bordót, a szürkét és fehéret. Itt elérhetitek a blogját is.
Montse O. egy barcelonai blogger. Imádja a kalapokat, sapkákat, és minden összeállításában találhatunk valami izgalmasat. Blogja is van, amit ezen a linken találhattok. :)
Tippek tanuláshoz2013.02.06. 20:21, Anna
Gondoltam, sosem késő megírni egy ilyen bejegyzést. Én imádom az ilyen szövegeket olvasni, mindig inspirálnak és meghozzák a kedvemet a tanuláshoz. Ha nektek is gondjaitok vannak ezzel, akkor itt összeírtam pár tippemet.
1 ) A környezet. Nagyon fontos, hogy hogyan tanulsz: ha rendetlen az asztalod, összevissza vannak a cuccaid, esetleg előtted nyitva van a számítógép, úgy hogy nincs is rá szükséged, nos akkor halálra van ítélve a "tanulás". Elsőnek mindig tegyél rendet, gondoskodj a megfelelő fényről, elegendő helyről, ülj kényelmesen, és már neki is vághatsz!
2 ) Listázás. Írd össze, miket kell tanulnod is mikorra, valamint azt is döntsd el, hogy melyikhez van több kedved és melyik megy a legkönnyebben. Ezek szerint rakd sorrendbe, és így kezd el tanulni, ha valami megvan, pipáld ki a listán: ez sokat segíthet, ha látod, hogy már nincs olyan sok hátra. (Azt nem tudom, hogy kinek melyik a jobb: ha a könnyebbet, kevesebbet tanulja meg előbb és a több, nehezebb anyagot hagyja hátra vagy fordítva, az mindenkin magán múlik, én a könnyebbel szoktam kezdeni.)
3 ) Vázlat. Ha csak nem matekot tanulsz, akkor érdemes vázlatot írni a megtanulandó szövegből. (Ha verset tanulsz, nekem néha szokott segíteni, ha rajzolok hozzá vagy elképzelem a jeleneteket.) A vázlatod legyen rövid és lényegre törő, mivel úgyis csak te látod, használj rövidítéseket, és olyan címszavakat, amiről későbbi olvasáskor eszedbe jutnak a hozzá kapcsolód dolgok. Használj színeket, emeld ki a címeket, írj levegősen és fehér lapra, mert így még átláthatóbb. :)
4 ) Szünet. Mert az is kell: nem tudom elképzelni, hogy valaki órákon keresztül megállás nélkül tanul. Ha megtanultad pl. a felét, vagy készen vagy az írásbeli részével a házinak, szívj egy kis friss levegőt, igyál (vizet!), esetleg egyél valami könnyűt (gyümölcs, zöldség, joghurt), vagy ha nagyon el vagy keseredve, egyél csokit (serkenti az agysejteket, bár szerintem inkább csak megvigasztal és boldogabb leszel tőle, meg nehezebb :P).
5 ) Koncentrálj! Sehogy se fog menni, ha közben azon jár az eszed, hogy mit fogsz felvenni holnap, vagy hogy mit akarsz megbeszélni a barátnőddel. Döntsd el, hogy ezt te most megtanulod: ha tényleg akarod és elhatározod magad, hidd el: menni fog! Lehet, hogy üres beszédnek tűnik, de tényleg akarat kérdése. Fejben dől el, aztán már csak fel kell szívnod a tudást!:D
|